Главно меню:

ОЗОНИРАНО МАСЛО

 

Oзонираното масло се получава в резултат от насищане на растителни масла с газообразен озон. Маслото служи като матрица за получаване на озонирано масло и трябва да има определен състав,  да не съдържа примеси и да е студено пресовано.  Маслото с озон  има две разновидности – с висока и ниска концентрация, което зависи от целта на лечението. Високо концентрираното масло притежава по-високи бактерицидни свойства, ниско концентрираното регенериращи (възстановяващи) свойства. В маслото озонът не се разпада и дълго съхранява  определената концентрация (маслото запазва качествата си при  съхраняване на хладно място до шест месеца, а според някои изследвания и до една година).

При локалното въздействие на озона се наблюдава подобряване на местното кръвообращение (микроциркулацията), насищане на тъканите с кислород (т. нар. „ефект на барокамера“), противовъзпалително и антибактериално действие. Като засилва  антиоксидантната система на организма (предназначена за борба срещу свободните радикали), озонът оказва общо имуно-модулиращо действие, предпазва от преждевременно стареене на организма. В лечебна и козметична практика озонираното масло се използва много широко.

В гастроентерология  озонираното масло се използва при лечението на гастрита (включително ерозивен) и язвената болест. Курсът на лечението се започва с една чаена лъжичка два пъти дневно (за предпочитане на гладно,  1 час преди хранене сутрин и след 2 – 2,5 часа след хранене вечер). При добра поносимост (липсата на оплаквания ), дозата след два дни може да се доведе до една десертна лъжичка два пъти дневно, а  два дни по-късно – до една супена лъжица два пъти на ден. Курсът на лечение продължава до две седмици. След като попадне в стомаха, озонираното масло действа като мощно противовъзпалително, противооточно и обезболяващо средство. Освен това озонът убива бактериите Helicobacter pylory, които живеят в лигавицата на стомаха  и  при 90% от пациентите тези бактерии са в основата на пептична язва и гастрит. Според статистиката 75% от пациентите, лекувани oзонираното масло, не получават обостряне на хроничния гастрит в продължение на 5 години.

При лечението на хемороиди в острата фаза, в ректума се поставя тампон напоен с масло с висока концентрация (2-3 пъти) на ден, в продължение на 2-3 дена до  спиране на кървене. След това в рамките на 7 дни се използват тампони с ниска концентрация на озон. При лечението на колити, включително и спастични, можете да използвате oзонираното масло във вид на микроклизми: в рамките на 3 дни – по 5 мл – 2 пъти на ден, от 4-я ден – 1 път на ден, от 6-я ден – през ден. Курсът на лечение – 2-3 седмици. При повърхностни изгаряния, включително слънчеви (без засягане на дълбоките слоеве на кожата) – локално се прилагат няколко капки озонираното масло директно върху увредената кожа. Аналгетичния ефект се наблюдава в рамките на 30 – 40 секунди. Ако изгорялата област на кожата своевременно (преди появата на мехури), се намаже с озонираното масло, зарастването ще мине безболезнено и  без белези след 3 – 5 дни. При обширни изгаряния се поставят компреси  напоени с озонираното масло. Времето за епителизация (зарастване) на изгарянето, когато е налице повишен растеж на младата кожа, в този случай намалява почти два пъти. Това се дължи на способността на озоновото масло да увеличава микроциркулацията в увредените тъкани и  да образува нови капиляри (малки съдове). Освен това при лечението на изгаряния  се използва и безценната бактерицидна мощност на озона, тъй като увредената  кожа е незащитена от микроорганизми, и често повърхностните рани са като отворена врата за инфекции.

Озонираното масло се прилага при лечение на гинекологични заболявания от възпалително или травматично естество (трихомонален колпит(бяло течение), ерозия на шийката на матката). За зарастване на раничките се използват локални влагалищни апликации-  вечер преди лягане поставете дълбоко вагинален тампон напоен с озонирано масло с ниска концентрация (възстановяваща)  или  вкарайте със спринцовка 1 – 2 мл масло. Курсът на лечение  10 – 14 дни. За лечение на бялото течение се използва същата методика само че с прилагане на високо концентрирано „бактерицидно“ масло 10 – 14 дни. Желателно е маслото да се използва без други мастноразтворими форми (свещички, мазила), но е възможна  комбинация с билкови промивки. Особено внимание трябва да бъде обърнато върху разрушителното въздействие  на озонираното масло на бактерии, вируси, гъбични организми,  които нямат абсолютно никаква съпротива срещу озона.

Маслото оказва добро въздействие  на гъбични кожни лезии (включително и на херпес зостер), прекъсва  развитието или обострянето на херпесната инфекция. При комбинирано лечение  озонираното масло се използва с успех  лекува някои форми на псориазис.

Антиоксидантният ефект на озона се използва най-активно  в козметиката. След прилагането на озонираното масло кожата става свежа, еластична и копринена. Препоръчително е да използвате маслото или под формата на апликации за 20 – 30 минути, с последващо отстраняване на излишното масло с помощта на салфетка, или да добавите няколко капки масло в използвания от вас крем.

Целулит: за да се подобри обмяната на веществата и намаляване на мазнините в проблемните зони,  препоръчваме  масаж на проблемните зони с озонираното  масло, или компреси  в продължение на 1-1,5 часа.

Коса -за засилвана на растежа  и спиране на косопада. Върху  слаби, силно увредени,”цъфтящи” коси  се използват компреси с  „регенериращо“ масло. Втрийте маслото в скалпа, сложете топла шапка за 1-1,5 часа, правете го 2-3 пъти седмично. Озонираното масло е прекрасна основа за най-различни маски за коса. Ефектът се забелязва след 3 – 4 седмици.