Главно меню:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОЗОНА

Озонът (О3) се състои от три атома кислород (О2). Това е кислород в най-реактивната му форма и е много силен окислител, който има широкоспектърно антимикробно действие. Озонът не е просто дезинфектант, той има стерилизиращо действие. Има свойството да унищожава не само бактерии, но и вируси, спори, гъби, плесени, мухъл, цисти и много други замърсители, като едновременно с това премахва разтворения органичен материал в следствие на окислението. Когато се използва правилно озонът е един от най-добрите методи за окисляване на замърсители. Тъй като озонът е нестабилен газ, той се задържа във въздуха за около 20 минути в зависимост от температурата на околната среда. След като изпълни задачите си, отново се превръща в кислород. Това означава, че озонът не може да бъде бутилиран, съхраняван или изпратен на клиента, той трябва да бъде произведен на място.

ПОПУЛЯРНИ НАЧИНИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОЗОНА

Дезинфекция и обеззаразяване на вода

Озонът е 50% по-силен окислител от хлора! В много населени места озонът се използва за прочистване на питейната вода. Озонът може да унищожи паразитите, които се развиват във водна среда като Gardia lamblia (Гардиа Ламблиа) Cryptosporidium (криптоспоридиум). Озонът атакува по химичен път замърсителите във водата (желязо, арсеник, водороден сулфид, нитрати и сложни органични съединения, които са струпани заедно под формата на оцветяване). Много домакинства, които използват вода от кладенци, ползват озон, за да дезинфектират водоизточниците си.

Макар че, водата ще се запази обеззаразена известно време, озонът (О3) се задържа във водата едва за около 15 минути преди да се превърне отново в кислород (О2), затова може да предпочетете да изпиете водата скоро след като сте я приготвили.

Напълнете чаша или кана с вода, включете уреда, поставете дифузера на дъното на съда и оставете водата да се озонира в продължение на 3 минути за количество от 250 мл. Ако желаете можете да оставите водата да се озонира по-дълго време.

Измиване на пресни плодове и зеленчуци

Озонът унищожава ферменти, плесени и бактерии, намалява съдържанието на остатъчните пестициди, хербициди, фунгициди и торове, отстранява натрупаните почистващи препарати, сапуни, полиращи вещества и вакси от повърхността на  земеделската продукция. Използването на озон също така допринася за подобряването на вкуса, външния вид и издръжливостта на продуктите. Предлагаме на вашето внимание и допълнителен по-голям дифузиращ диск (с диаметър 9.5 см). Този диск създава микроскопични балончета и е изключително подходящ за озониране на зеленчуци, вода, вода за къпане и накисване на крака и т.н. Обадете се на Dr. BIOMASTER, тел. 02/ 952 34 49, за да направите поръчка.

Просто напълнете мивката, голяма купа или някакъв друг съд с чиста вода. Поставете съда на удобно разстояние от уреда Портазон и за предпочитане на ниво по-ниско от това на устройството. Включете озонатора и поставете дифузера във водата. Оставете водата да се озонира около 2-3 минути след това сложете в нея плодовете или зеленчуците и ги оставете да покиснат във водата докато озонатора работи за около 5 минути. Извадете ги, изплакнете и сложете на мястото, където ще се съхраняват.

 

Почистване на месо, пилета, морски деликатеси и сухи храни

Озонът убива бактериите и разрушава хормоните в месо, морски деликатеси и други хранителни продукти, както и от прибори за хранене, плотове и готварски съдове. Проучване направено в Държавния политехнически университет на щата Калифорния показва, че 0.3 милионни части озон разтворени във филтрирана чешмяна вода могат да доведат до 99.99% намаляване на микроорганизми, намиращи се в храната като салмонела, Ишерихия коли 0157:Н7 и кампилобактер. Допълнително се предлага и по-голям дисков дифузер (с диаметър 9.5 см). Този диск създава микроскопични балончета и е изключително подходящ за озониране на зеленчуци, вода, вода за къпане и накисване на крака и т.н. Обадете се на Dr. BIOMASTER, тел. 02/ 952 34 49, за да направите поръчка.

Напълнете съд с подходяща големина с вода. Поставете дифузера във водата и озонирайте в продължение на 2-5 минути, за да наситите водата с озон. Добавете месото, морските деликатеси или приборите във водата и ги оставете да киснат в продължение на 5 минути. Извадете ги, изплакнете и след това ги сгответе или оставете за съхранение в хладилник. За да озонирате сухи храни използвайте стъклен буркан или дори чиста кутия за обувки, за да сложите в нея хляб. В този случай не е необходим дифузер. Измъкнете го от маркуча и просто поставете самия маркуч в буркана или кутията (като внимавате да не докосвате храната – пазете маркуча чист). Озонирайте в продължение на 5 до 10 минути.

Озониране на зехтин

В комплекта на уреда Портазон има приставка маркуч, която има дифузер в единия си край и адаптор в другия. За да я използвате, махнете дифузера от накрайника на маркуча на Портазон  и след това сложете приставката маркуч с дифузер на нейно място. Поставете дифузера в зехтина и озонирайте в продължение на около 25 минути. Не използвайте един и същ дифузер за озониране на зехтин и на вода. След като озонирате зехтина изплакнете дифузера с гореща вода и го поставете в торбичка в хладилника. Няма да успеете да изчистите напълно зехтина от дифузера, затова не го използвайте за озониране на вода, а само и единствено за зехтин.

Хигиенизиране и разкрасяващи процедури

Озонът може да се използва за освежаване на кожата, за дезинфектиране на и почистване в дълбочина на проблемни участъци на кожата, както и при кожни проблеми. Озонирайте чаша вода в продължение на 5 до 10 минути. Използвайте водата, за да измиете ръцете и лицето си като по желание можете да използвате и мек, неутрален сапун. Озонираната вода може да се използва за изплакване на устата и за премахване на неприятни миризми.

За да вземете подмладяваща вана, напълнете ваната с вода както обикновено. Поставете устройството на безопасно разстояние и поставете дифузера във водата. Не влизайте във ваната, докато устройството е включено. Уверете се, че помещението е проветриво. Оставете устройството да действа около 15-25 минути. Изключете уреда и го изнесете от помещението. Насладете се на своята разкошна, отпускаща и обогатена с кислород вана!

За да накиснете краката си, напълнете малък леген с вода и го поставете пред стол. Поставете озонатора от едната страна на легена, на достатъчно разстояние от легена. Озонирайте водата докато киснете краката си, като покриете легена с найлон, за да не излиза озона. Винаги правете тази процедура в проветриво помещение.

Почистване и дезинфектиране

Уредът Портазон може да се използва за премахване на неприятни миризми, мухъл и плесени от множество малки зони в дома ви и около него като килери, хладилници, автомобили или мазета. Махнете дифузера от маркуча за прочистване на въздуха и го поставете в зоната, която искате да озонирате. Също така можете да отделите маркуча напълно, като така оставите озона да се отделя от отвора, разположен отстрани на уреда. Затворете зоната, която искате да озонирате и оставете уреда да действа около час. За някой зони може да е необходимо да се направят няколко озонирания, за да се постигне максимален ефект. Портазон не е предназначен за редовна употреба като уред за пречистване на въздуха, а по-скоро като начин за ударно прочистване на малки зони. Не оставяйте уреда да работи повече от един час без почивка и се уверете, че членовете на семейството ви и домашните любимци са напуснали зоната, в която прилагате ударно прочистване. След прочистването отворете прозорците или проветрете с вентилатор в продължение на 15 минути.

Дезинфектиране на пране

Добавянето на озонирана вода към прането спомага за по-лесното премахване на петна, дезинфектирането му и намалява износването на дрехите. Озонът прониква и отваря нишките на тъканите, като така улеснява почистването и избелването на дрехите и така е необходимо по-малко количество препарати. Просто озонирайте 4 или повече литри вода в продължение на 15-30 минути преди да започнете прането и ги добавете в пералнята. Озонът прочиства в дълбочина и дрехите ви ухаят свежо и са добре почистени.

Множество други приложения!

Има много други области на приложение на озонатора Портазон. Моля да ни уведомите, ако откриете някакво ново и интересно приложение или ако имате някакви въпроси за начина на използване на устройството.